Categorie: Terapie adulti

Sentimentul de vinovăție

Postat de

Iulia Savu

17 feb.

Suntem oameni. Și oricât încercăm, ne pregătim sau ne concentrăm să facem lucrurile corect, greșelile sunt inevitabile. Cu toate acestea, rareori vorbim despre ce să facem atunci când ne simțim vinovați. În perioada copilăriei, putem fi învățați să spunem “ îmi pare rău”, dar dacă îmi pare rău nu este suficient? Ce se întâmplă dacă nu putem remedia? Sau dacă nu ne putem ierta pe noi înșine?

Sau poate nici nu suntem siguri de ce ne simțim vinovați, vinovăția este doar emoția noastră implicită.

Vinovăția și rușinea sunt foarte diferite

Adesea termenii sunt confundați, însă diferența dintre vinovăție și rușine este foarte clară – în teorie. Ne simțim vinovați pentru ceea ce facem. Simțim rușine pentru ceea ce suntem. Vinovăția înseamnă că am făcut ceva rău. Rușinea înseamnă că sunt rău.

Ne putem simți vinovați sau rușinați pentru ceva ce am făcut, dar sentimentele de vinovăție tind să fie mai sănătoase pentru noi. Rușinea se naște din convingerile de sine negative și ne determină să ne concentrăm spre interior. Pe de altă parte, vinovăția provine din conștientizarea faptului că le-am provocat rău altora. Când ne simțim vinovați, atenția noastră se concentrează asupra durerii celeilalte părți. Drept urmare, simțim tensiune și remușcări. Credem că avem un anumit control asupra vieții noastre în general și suntem capabili să ne asumăm responsabilitatea personală pentru acțiunile noastre. Suntem motivați să reparăm daunele și să reparăm. 

Înțelegerea vinei poate fi sănătoasă

Simți vinovăție. Sentimentele de vinovăție acționează ca niște limite care te ghidează. Ghidul nostru intern ne ajută să ne menținem relațiile cu prietenii, să empatizăm cu ceilalți și să fim acceptați. De asemenea, vinovăția promovează învățarea și atenuează regretul. Vina sănătoasă ne avertizează și ne motivează să ne corectăm comportamentul.

Sentimentele de culpabilitate pot provoca suferință emoțională și pot duce la probleme psihologice mai grave.

Vina persistentă apare adesea atunci când îi rănim pe cei de care ne pasă. Când nu suntem pregătiți să ne cerem scuze sau atunci când răul pe care l-am cauzat este prea mare, cealaltă parte poate fi reticentă în a ne ierta. Sau ne putem simți incapabili să ne iertăm pe noi înșine.

Vina sănătoasă poate fi indusă de cineva care încearcă să ne influențeze comportamentul, în timp ce declanșarea vinovăției are loc atunci când cineva încearcă să ne controleze comportamentul. Apare atunci când semnalăm faptele greșite și ne asumăm responsabilitatea pentru propriile sentimente. Pe de altă parte, declanșarea culpei își propune să exercite controlul folosind:

  • Exagerări de responsabilitate și impact;
  • Condamnarea persoanei mai degrabă decât comportamentul ei;
  • Cereri, nu preferințe.
  • Pedeapsă fără loc pentru iertare.

De ce eu?

Este posibil să simțim o vinovăție intensă ca urmare a unor alegeri sănătoase care ne susțin nevoile psihologice și autonomia.

Vinovăția nerezolvată ne poate limita capacitatea de a ne reconecta cu cei dragi într-un mod semnificativ. Când ne simțim așa, avem tendința de a-i evita pe ceilalți sau de a deveni defensivi, ceea ce ne poate tensiona relațiile chiar mai mult decât evenimentul inițial. Deși ne putem gândi la vinovăție ca la un instrument de persuasiune inofensiv folosit în relații strânse și familii, aceasta este o formă de manipulare psihologică.

Sentimentele de vinovăție nerezolvate se pot intensifica și se pot transforma în rușine și disperare. S-ar putea să începem să ne condamnăm sinele și acțiunile noastre. Criticul nostru interior poate deveni un agresor interior. Pentru a ne ușura suferința, ne putem pedepsi pe noi înșine. Când credem că nu merităm să fim fericiți, de multe ori ne sabotăm relațiile, carierele și pe noi înșine. Vina excesivă poate fi epuizantă. Ne poate scurge energia atât de mult încât să rămânem blocați, incapabili să ne concentrăm sau să mergem înainte. Poate avea ca rezultat scăderea valorii de sine, anxietate sau depresie.

Vinovăția aparține trecutului. Poți începe să-ți construiești încrederea pentru a face alegeri mai bune în viitor. Dacă te străduiești să rezolvi sentimentele de vinovăție, știi că nu trebuie să o faci singur. Terapia poate oferi un spațiu sigur pentru a învăța cum să te ierți și să mergi înainte. 

Despre autor

Iulia Savu

Psiholog

Absolventă a Facultății de Psihologie si Științele Educației, specializarea Psihologie din cadrul Universității București. Master în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală, din cadrul Universității București.
Formare în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (CBT)

Din dorința de perfecționare, mi-am continuat formarea și in Terapia Comportamentală, urmând cursurile Registered Behavior Tehnician (acreditat de BACB).

Blog

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.